!! Смотрич - АХТУНГ!

Автор GROMOZEKA, 03 Вересня 2012, 21:34:35

« попередня тема - наступна тема »

GROMOZEKA

троха цего..

[вложение устарело и удалено Администратором]
Дзвін шабель, пісні, походи, воля соколина, тихі зорі, ясні води — моя Україна.

GROMOZEKA

і...

GROMOZEKA

от...

GROMOZEKA

і остання

GROMOZEKA

це так...зустрів

GROMOZEKA

Кароче друзі! Річка Єлє наповнена! Меньше чим по коліна! Спробую завтра платіну...ви припухнете! Там струмок заливається!

shen

може поки немає води почистити дно. можна з метало детектором  :)

nik?-nik!

гарна ідея.
а я ще одну запропоную - а чого не підключити до справи збереження річки того самого Вову? чистоплюйство до дупи - аби результат був! і хай він на цій справі піариться, якщо річка знов стане схожою на річку - респект буде усім, хто приймав в цьому участь!
бо приїхали до мене гості з Дніпра, повів їх у Старе місто, глянули з мосту униз... довго їм пояснював, що цей ручайчик і є річка Смотрич, що разом з оборонними спорудами була захистом міста від ворогів...  :(

Horus

Власник ПП "Маяк", який є господарем гідротехнічних споруд.
Станіслав Томчишен, заперечив причетність своєї ГЕС до цієї проблеми.

- До обміління Смотрича у кільці Старого міста не має відношення наша ГЕС,
його спричиняє шлюз під Замковим мостом, - розповідає пан Станіслав.
– Його побудовано на випадок повеней. Останнім часом він пропускав занадто
багато води. Нині ця проблема вирішується, тож рівень води знову зросте.
Також варто мати на увазі посуху, через яку впав рівень води у Смотричі.

Оскільки шлюз – муніципальний об'єкт, то прокоментувати цю інформацію ми попросили заступника міського голови Сергія Бабія, однак він заявив, що з цією проблемою у міськвиконком ніхто не звертався.
- Але оскільки Ви про це запитуєте, то завтра там уже буде екологічна служба,
яка і дослідить ситуацію, - додав Сергій Віталійович.

Віталій Горбуленко "Екології з економікою не по дорозі"
газета Подолянин 14.09.2012
Sol lucet omnibus

GROMOZEKA

- До обміління Смотрича у кільці Старого міста не має відношення наша ГЕС,
його спричиняє шлюз під Замковим мостом, - розповідає пан Станіслав.

Стою на асфальті у лижі обутий, чи лижі не їдуть, чи я .........нутий! Ага, а Сашу Шевченка підірвала шарова блискавка *вау, запалюеш*
Кароче! Хто йде по каньону погуляти? Пофоткати, пива попити? Тіки не завтра!
Почнемо спамити усі ресурси...посморім...Ще тіко 1,5 неділі назад почали, ще стіки і буде перемога!

Цитата: nik?-nik! від 15 Вересня 2012, 11:06:52
гарна ідея.
а я ще одну запропоную - а чого не підключити до справи збереження річки того самого Вову? чистоплюйство до дупи - аби результат був! і хай він на цій справі піариться, якщо річка знов стане схожою на річку - респект буде усім, хто приймав в цьому участь!
бо приїхали до мене гості з Дніпра, повів їх у Старе місто, глянули з мосту униз... довго їм пояснював, що цей ручайчик і є річка Смотрич, що разом з оборонними спорудами була захистом міста від ворогів...  :(
Думаєш не має навіть 1%????

Horus

Тільки не сьогодні, зараз йду на День народження.
У Томчишена  окрім ПП Маяка, ще є ТОВ Сібекс, це ГЕС на Збручі,
в селах Завалля та Ніверка, це ті що в нашому районі.
Sol lucet omnibus

GROMOZEKA

Мене цікавить каньон! В інших місцях є інші активісти!

Luiram

А нині дощ.
Прогноз каже, що у вівторок не буде дощу - давайте у вівторок?
В жизни бывает главное и не главное, а мы часто тратим силы на пустяки(с)

GROMOZEKA

Ранком не відписав...Смотрич повний...буквально троха не вистачає до звичайності..
Може подіяло? *allahacbar*

nik?-nik!

ага, міні-ГЕС нє прє дєлах, аж раз - а Смотрич повний!
певно, Кашпіровський!  *вау, запалюеш* 

Luiram

Ну, те, що ГЕС "при ділах", ясно і карасю. раніше ніколи так не падав рівень води, а це ж не перше засушливе літо? Але, можливо, і подіяло. Ну це ж не відміняє потреби розвідати, на яких правах  по каньйону роз'їжджає БРДМ (вже два). Спитати у "Товтрах", чи можне таким транспортом їздити в заповіднику.
Хорусе, природоохорнці нам не вороги, треба з ними не сваритися, а співпрацювати.
А ідея Джорджа про фільм дуже хороша, як Вітарт дивиться на те, аби поучаствувати? Ми ж бачили Ваші фільми, Ви непогано знімаєте

GROMOZEKA

Можна здибатись))) Але не п'ю ;)

Luiram

Це що за підозрілий натяк?  ???

Horus

Він забув добавити - річка повна, але воду зі Смотріча не п'ю  ;D
Sol lucet omnibus

skarlet

Цитата: Luiram від 17 Вересня 2012, 19:06:03
Ну це ж не відміняє потреби розвідати, на яких правах  по каньйону роз'їжджає БРДМ (вже два). Спитати у "Товтрах", чи можне таким транспортом їздити в заповіднику.

У власників БРДМа жодних дозвільних документів нема, лише усна домовленість з владою.
У "Товтрах" дуже боялися для преси коментувати ситуацію з БРДМом. Врешті дуже обережно визнали,
що БРДМ каньйону шкодить. Але заходів жодних після цього не вжили, як бачимо.

P.S. Знайду стару газету з матеріалом, викладу інформацію.
"Кожна піч українська - фортеця міцна, там на чатах лежать патріоти".(с)

GROMOZEKA

То вогонь!?
Звернув увагу, що спотикачку з рекламою БРДМа виносять-заносять  з закладу Нью-Йорк піци, чи випадковість?
Треба щось з цією жовтою потворою робити!

Horus

Цитата: Luiram від 17 Вересня 2012, 19:06:03
Спитати у "Товтрах", чи можне таким транспортом їздити в заповіднику.
Хорусе, природоохорнці нам не вороги, треба з ними не сваритися, а співпрацювати.
Навіщо питати? Якщо Закон прямо говорить:

Стаття 28. Основні вимоги щодо режиму пам'яток природи
   На  території  пам'яток  природи забороняється будь-яка
діяльність, що загрожує збереженню або  призводить  до  деградації
чи зміни первісного їх стану.

Для того Закон, а не особа, і існує.
В правовій державі людина погоджуює свою діяльність з Законом, а не з владою посадової особи,  *allahacbar* авторитета.
Напевно тому той БРДМ і досі їздить по території пам'ятки природи загальнодержавного значення.
Бо когось, не дивлячись на Закон, спитали і хтось спираючись тільки на свій власний розсуд дозволив.
А читати Закон, навіщо? "Многа" букв.

>>природоохорнці нам не вороги, треба з ними не сваритися, а співпрацювати.
А це ще питання. Саме вони відповідають за:
ЦитуватиСтан Смотрицького каньйону та прибережних смуг контролюється адміністрацією Національного природного парку ,,Подільські Товтри"
тому питань більше до них чим до підприємців, власника БРДМ, чи ГЕС. Саме природоохоронці і допустили діяльність, яка призвела до деградації на території природоохороного парку.
І слова Skarlet це тільки підтверджують: "У "Товтрах" дуже боялися для преси коментувати ситуацію з БРДМом. Врешті дуже обережно визнали, що БРДМ каньйону шкодить."

Підприємець той що відновив роботу ГЕС свою роботу виконує, а природоохоронці - НІ.

Цитувати
Стаття 64. Види відповідальності за порушення законодавства
               про природно-заповідний фонд
...
г)  невжитті  заходів щодо попередження і ліквідації
екологічних  наслідків  аварій  та  іншого  шкідливого  впливу  на
території та об'єкти природно-заповідного фонду;
Ось тому і бояться.
Чи у нас в країні тільки підприємці можуть бути винуваті, а посадові особи ні?
Sol lucet omnibus

GROMOZEKA

На держслужбовців, посадових осіб в данному  випадку розповсюджується ще один БОНУС- Закон України про корупцію - дія, або бездіяльність!

georg

Хорус, шо там в тебе з текстАми? Пора ж уже шось підписувать і десь розсилати
"Якшо  ти, падло,не любиш неньку - ти і є падло! І ім'я тобі - падло!"(c)

Митрий

був я вчора біля річки від шлюзів до Новопланівського мосту. Жахливо болотом смердить. Хоча трохи повніше води стало. 

Horus

Цитата: georg від 18 Вересня 2012, 12:33:11
Хорус, шо там в тебе з текстАми? Пора ж уже шось підписувать і десь розсилати

А щось ні хто не питав.  ::) І розібратись все ж таки більше хтілось.
Було б непогано почути, що там з цього приводу чути у Бабія.
"- Але оскільки Ви про це запитуєте, то завтра там уже буде екологічна служба,
яка і дослідить ситуацію, - додав Сергій Віталійович."

Можна скаржитись на ГЕС але питання в тому хто надав їм дозвіл на її відновлення в природоохоронній зоні.  ???
Проект гідротехнічної споруди мабуть складніше погодити, ніж ларьок поставити .
Мали би погоджувати його в Держуправлінні охорони навколишнього середовища у Хмельницькій області,
отримати висновки державної екологічної експертизи щодо проекту на будівництво. 
Є ж відповідні технічні документи:
СНИП 2.06.01-86 «Гідротехнічні споруди. Основні положення проектування».
ДБН А.2.2-1-2003 «Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє природне середовище (ОВНС) при проектуванні і будівництво підприємств, будинків і споруд.

Постановою Кабінету Міністрів України, ГЕС віднесено до
об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

це саме підтверджує висновок   Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики.
ЦитуватиБудівництво та експлуатація мережі МГЕС, а також будь-яке гідробудівництво на річках - це потужний екологічний фактор.
...
Обставини, що виникають при втіленні проектів спорудження МГЕС, можуть призвести до порушення ряду статей законів України та низки конвенцій і негативно вплинути на міжнародний імідж держави.
Останій абзац напряму стосується річки Смотрич.
29 липня 2004 року Бюро Рамсарської конвенції прийняло рішення про надання міжнародного статусу  водно-болотним угіддям України, які знаходяться у межах територій природно-заповідного фонду України. Серед них Бакотська затока і  Пониззя річки Смотрич (обидва угіддя у складі національного природного парку "Подільські Товтри").

Водно-болотні угіддя міжнародного значення:
Пониззя річки Смотрич

Тому головні питання: Хто надав дозвіл на відновлення роботи ГЕС?. Куди дивиться і чим займається адміністрація НПП Товтри?
Коли востаннє Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області здійснювала перевірку ПП Маяк,
та перевірку додержання вимог природоохоронного законодавства на території Смотрицького каньойну?
Як відрагували на Рятуйте Карвасари" (часопис Ключ 27.04.2012)

А поки що до ГЕС може бути тільки єдине питання, скільки вони сплатили податоку за спеціальне  використання  води.  Для потреб гідроенергетики він становить 5,83  гривні  за 10 тис.  куб. метрів води, пропущеної через турбіни гідроелектростанцій.
Якщо на станціє є лічільник, він і має показати фактичні дані, які можна порівняти з попередніми роками.

Податковий Кодекс України

РОЗДІЛ XVI. ЗБІР ЗА СПЕЦІАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ВОДИ
Цитувати326.5. Збір  за  спеціальне  використання  води  для   потреб гідроенергетики  обчислюється,  виходячи з фактичних обсягів води, пропущеної через турбіни гідроелектростанцій, та ставки збору.
326.10. Обсяг   фактично   використаної   води   обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних  первинного  обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів.
     За відсутності    вимірювальних   приладів   обсяг   фактично використаної води визначається водокористувачем за  технологічними даними (тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції чи наданих послуг,  витрати  електроенергії,  пропускна  спроможність водопровідних  труб  за  одиницю  часу  тощо).  У разі відсутності вимірювальних приладів,  якщо можливість  їх  встановлення  існує, збір сплачується у двократному розмірі.
Sol lucet omnibus

georg

Цитувати"- Але оскільки Ви про це запитуєте, то завтра там уже буде екологічна служба,
яка і дослідить ситуацію, - додав Сергій Віталійович."
1000  ;D ;D ;D
"Якшо  ти, падло,не любиш неньку - ти і є падло! І ім'я тобі - падло!"(c)

Luiram

"Спитати" - то було з деяким підтекстом. І оте все назбиране (респект, як завжди) - це чудово, от вже і є з чим іти по інстанціях. Ніхто і не збирався звинувачувати підприємців і вигороджувати посадовців, просто бажано все робити спокійно і з розумом, а не брати нахрапом.
Я думаю, варто роздрукувати усі ці гарні закони і сходити для початку в "Товтри" - цікаво, звідки вітер. З почутого і побаченого зробити висновки і готувати ті самі "тексти", з котрими йти вже далі. Я так це все бачу.
2 ambalboy Я думаю, що ми приєднаємся (чи я не права? *unsure* Треба хоч плакатик якийсь зварганити...)
А які ділянки будуть розчищатися"? Мішки будуть, чи треба свої?

Luiram

Реакція є, питання - яка. Пардон за великий текст, але так  краще, мені здається:
ЦитуватиЗ кожним роком найбільш значущими стають питання економії споживання енергоносіїв і створення додаткових джерел енергії. Зокрема, джерел нетрадиційних та дещо призабутих. Таким добре забутим старим в Україні є мала гідроенергетика, адже енергія води, як і енергія вітру, використовується людьми здавна як джерело механічної енергії, а починаючи з ХХ ст. і як джерело електроенергії. Факт дефіциту палива, який зростає в Україні з року в рік, надає всі підстави для значно ширшого використання гідроенергетичних ресурсів, зменшуючи таким чином паливну складову і залежність країни від імпорту органічного палива, а саме газу. Малі ГЕС, тобто станції потужністю до 10 мВт, якраз належать до відновлюваної енергетики, себто технологій видобутку енергії з процесів, які у природі відбуваються постійно і на Україні таких об'єктів налічується 73, які переважно розташовані на невеликих річках. На території нашого Кам'янець-Подільського району в с.Цибулівка також є такий об'єкт, будівництво якого було запректовано київським інститутом «Укргипросельэлектро» ще у далекому 1954 році. Але по завершенню будівництва гідроспоруд в червні 1960 року, ГЕС почали використовувати для технічного водопостачання Кам'янець-Подільського цукрового заводу. Встановлення турбогенераторів і використання як гідроелектростанції відкладалося в зв'язку з приєднанням у 1963 році нашого міста і втому числі цукрового заводу до єдиної державної енергосистеми. Після зупинки роботи цукровим заводом, приватне підприємство «Маяк» (яке мало певний досвід у відновленні гідроелектростанцій) з його власником В'ячеславом Томчишеним у 2008 році викупило існуючу греблю в с.Цибулівка з метою проведення монтажу турбогенераторів та виробництва електроенергії. Подивитися на хід робіт в гідроелектростанції в цьому населеному пункті 18 вересня приїхала перший заступник голови адміністрації Ніна Фабіянська. В'ячеслав Йосипович детально розказав і показав основні принципи роботи на Цибулівській ГЕС (ланцюг гідротехнічних споруд забезпечує необхідний напір води, що надходить на лопаті гідротурбіни, яка приводить в дію генератори, що виробляють електроенергію, Слід сказати, що в січні 2012 року сюди було закуплена і відповідно змонтована перша гідротурбіна Т-90. Потім її було включено для проведення пусконалагоджувальних робіт. Її аналоги вже декілька років працюють в Кам'янець-Подільській ГЕС і є екологічно безпечні, при чому вода пропущена через турбіну виходить збагачена киснем. В найближчому майбутньому В'ячеслав Йосипович зазначив, що йому хотілося би розпочати пусконалагоджувальні роботи ще однієї турбіни. Також він звернув особливу увагу на таке поняття як «зелений» тариф, який діє ще з 2008 року. Це підвищені розцінки на електроенергію та видобутку з відновлюваних джерел. Мета «зеленого» тарифу – заохотити інвесторів створювати нові сонячні, вітрові та інші подібні станції. Відповідно до чинних програм з розвитку альтернативної енергетики вже 2016 року відновлювані джерела мають виробляти до 5 млрд кВт*год на рік, що становитиме 12–15% усього виробництва електроенергії в Україні. «Це, звичайно, потребує багато зусиль, але якщо дуже прагнути цього, то позитивний результат можна отримати завжди»,- додав на завершення В'ячеслав Томчишен.

І.Вареницька
http://kprda.gov.ua/?p=9248
Так гарно все, у віночку...А в наведеній Хорусом статті, що в Подолянині -
ЦитуватиЗаступник Національного екологічного центру України Олек­сій ВАСИЛЮК вивчає проблеми, пов'язані з малими ГЕС, і вважає, що вони шкодять довкіллю.
*unsure*
І ще: скільки це - кілька років - працюють турбіни на Кам'янецькій ГЕС?

Парильщик

Цитата: Митрий від 18 Вересня 2012, 12:55:21
був я вчора біля річки від шлюзів до Новопланівського мосту. Жахливо болотом смердить. Хоча трохи повніше води стало. 
Товариш казав-він в курсі дєла-міняють каналізаційні труби високого тиску від КНС-десь наверху.От КНС пів дня фекалії качає, а пів дня-напряму в річку.От і смердить.... 
А-ви тішитисі-типу- набуло розголосу,води в Смотричу більше...
По верху порішали-ГЕС призупинити, поки фекалії в смотрич пускають....
Ато-якби запустили-би ГЕС-одними фекаліями каньйон би і наповнювався-б.....
Доречі-зараз-теплинь,вода ще не остигла.Мож хто хоче покупатись,чи рибку половити на Смотричу....
Тьху- гидота....