Знущання над рідною мовою

Автор Malinka, 31 Березень 2008, 16:49:06

« попередня тема - наступна тема »

Malinka

Сьогодні зранку дивилась новини і почула дивне імя "Іван Лютий". Наскільки я зрозуміла це відомого Івана Грозного вже українізували. І не раз доводиться чути від ЗМІ подібні слова. Як то КОРКИ на дорогах, ЕВРО, ЕВРОПА, ГВИНТОКРИЛ і т.п. Як можна пояснити таку безграмотність? Прагненням 100% українізації чи просто тупістю журналістів і чиновників? Особисто я дуже люблю свою рідну мову, але саме рідну українську, а не перекривлену і спаплюжену. Це знущання над мовою Шевченка і Франка.
Есть во мне колдовская кровь
И от чар моих не избавиться.
От чего ж так уверен ты,
Что ты сможешь с собою справиться?

Darth Vader

"... просто тупість журналістів і чиновників'.
А я ще люблю субтитри укр.мовою читати у серіалах. Траляються перли типу: "Лікар медичних наук".

melik

Цитата: Malinka від 31 Березень 2008, 16:49:06
Сьогодні зранку дивилась новини і почула дивне імя "Іван Лютий". Наскільки я зрозуміла це відомого Івана Грозного вже українізували. І не раз доводиться чути від ЗМІ подібні слова. Як то КОРКИ на дорогах, ЕВРО, ЕВРОПА, ГВИНТОКРИЛ і т.п. Як можна пояснити таку безграмотність? Прагненням 100% українізації чи просто тупістю журналістів і чиновників? Особисто я дуже люблю свою рідну мову, але саме рідну українську, а не перекривлену і спаплюжену. Це знущання над мовою Шевченка і Франка.
ага ти права наприклад на автомобіль казали АВТІВКА взагалі якось по тупому і не звично вимовляти *umnik*

Dixon

А це все наша кохана канадська діашпора, щоб вони всі були здорові! Головний принцип їх старань - аби не так, як в москалів.  *mad* А те що це звучить м'яко кажучи тупо, їх не хвилює.
Приветливо говорят с собаками, пока не пройдут мимо них.

Dixon

Хтось на днях казав, що тепер "парасолька" називається "розчепірка"
Приветливо говорят с собаками, пока не пройдут мимо них.

Blacky

Законсервована мова - лише в діаспорах, як зародок в спирті. А наша мова - жива, вона повинна розвиватися, і нові словоформи - це аж ніяк не проблема. Час покаже, що приживеться,а  що ні. А консерватизм - природна, але не надто класна якість:)

серобан

чтобы увидеть как издеваются над украинским языком достаточно зайти в книжный магазин и посмотреть на детскую литературу.к примеру всем извесный чебурашка и кракодил гена --дибилятко та алигатор гена.  ;D

Евгений

Gosha

Помнится, у Сталина была статья "О вопросе языкознания"(или примерно так), где корифей всех наук выдвинул тезис об очистке русского языка. И ничем это не кончилось. Так стоит ли Украине наступать на эти грабли?

georg

Не варто однозначно
Висновок - суржик рулить*horce* - бо вічно живий і очищенню не підлягає  ;D
"Якшо  ти, падло,не любиш неньку - ти і є падло! І ім'я тобі - падло!"(c)

Kissa

А как нащет Пилосмокт та Помаранч!)))))

TheLonelyVampire

Мені наприклад приємніше спілкуватись на українській мові..... *Ukraine*.
А суржиком будуть розмовляти до тих пір. доски самі не захочуть сілкуватися на Рідній Українській!!!(((((

Gosha

Или до тех пор, пока будут искусственно, насильно очищать её от заиствованных слов, слов-интернационализмов и пр.

georg

TheLonelyVampire, спілкуються УКРАЇНСЬКОЮ,"на українській"-то є русизм *umnik*
"Якшо  ти, падло,не любиш неньку - ти і є падло! І ім'я тобі - падло!"(c)

TheLonelyVampire

georg тут ще є вплив суржика...постараюсь виправитись ;D

Malinka

Суржик та діалектизми невідємна частина "живої" мови. Від цього нікуди не втекти. Обурює знущання над офіційною мовою. Для чого перекладати слова іншомовного походження? Перекладають усе що трапляється під руку. Скоро пес Шарик буде називатися Кулькою  *вау, запалюеш*.
Есть во мне колдовская кровь
И от чар моих не избавиться.
От чего ж так уверен ты,
Что ты сможешь с собою справиться?

OlalaZhm

Цитата: серобан від 31 Березень 2008, 19:14:17
чтобы увидеть как издеваются над украинским языком достаточно зайти в книжный магазин и посмотреть на детскую литературу.к примеру всем извесный чебурашка и кракодил гена --дибилятко та алигатор гена.  ;D

зайшла. не знайшла.

предупреждение
удалил оскорбление

Феликс Эдмундович

А я вже давно вонтаю аррівати у Африку, щоб хантувати алігаторів з гелікоптера ;D
За последнее время политика очень часто пахнет нефтью, а нефть - политикой.

серобан

*sorry*      не знаю как в каменце но в одессе на деребасовской в мире книг имеется

concore

Доброго дня добродії. Вітаю всіх з 1 апреля и бажаю всіз здоровья счастья и людської вдачі! Не обращайте ви вніманія на цих суржкивців все дудет харашо

Blacky

Цитата: серобан від 31 Березень 2008, 19:14:17

Фото в студію? Покажіть мені це в картинці? Чи ви просто передруковуєте розраховану на плесб КП? Дарма.

Blacky

Цитата: Kissa від 31 Березень 2008, 21:03:35

Що не так з помаранчем, можно докладніше?

Blacky

Цитата: серобан від 01 Квітня 2008, 12:38:08
*sorry*      не знаю как в каменце но в одессе на деребасовской в мире книг имеется
Ви не думали, що це якось пов'язано з антиукраїнською істериєю, характерною для Одеси? Якщо ні, подумайте.

melik

Raspect  TheLonelyVampire я теж намагаюсь спілкуватися нашою рідною мовою *Ukraine*

OlalaZhm

Цитата: Blacky від 01 Квітня 2008, 15:00:24
Цитата: Kissa від 31 Березень 2008, 21:03:35

Що не так з помаранчем, можно докладніше?

Та рослабтесь. Думаю, дівчинка ще більше здивується, коли узнає, що в Україні картошку називають картоплею :)  І що у всіх мовах світу є таке явище, як слова-синоніми, які використовують як зручніше

Blacky

Дівчинка є кам'янчанкою, досить юною. Отже, українську не могла не вивчати, а може, й дотепер вивчає. І якщо вона дивується з ТАКОГО, мені страшно за майбутнє.
Бо його творитимуть он ті, з теми про ді-джеїв "НА" ДО. Тьху.

DJ PeLe

и тут нагнагнала от..

предупреждение

Blacky

Юначе, з вашою колгоспною лексикою пропоную піти НА ДО і так вдути пузир, в вас це, здається, єдине, що виходить.

DJ PeLe

предупреждение
удалено цитирование последнего сообщения

Тьотю! А ви не лізьте в колгосп і не четайте наші повідомленя, тоді все буде добре!!! *rules*

melik