Говоримо українською? (ще одна патетична тема)

Автор Luiram, 20 Лютого 2011, 13:58:19

« попередня тема - наступна тема »

Luiram

Цитувати"До кінця століття кількість мов на Землі скоротиться у 10 разів, із нинішніх близько 6 тисяч до 600."
Цікаво, наша залишиться?
  Сотні раз вже говорилося про те, що мовним питанням спекулюють перед виборами, а так - наче й нема його, живем, як завжди, і не таке воно вже й гостре. Чи, може, нинішній владі треба зробити вигляд, що воно не гостре? Завжди легше робити щось непомітно, без розголосу, приспавши пильність.
Цитувати"Серед 30 мов, якими веде передачі радіо "Свобода" і радіо "Вільна Європа", є мови, які за класифікацією ЮНЕСКО належать до зникаючих мов. Це – білоруська, башкирська і кримськотатарська мови."
А українська?
   Думка професора, одного з небагатьох, перед чиїм ім'ям слово "британський" не викликає усмішки:
Цитувати"кількість людей, яка користується тою чи іншою мовою, не має вирішального значення. Мова може бути вимираючою, навіть якщо нею говорять сотні тисяч людей. Все залежить від обставин, мотивації самих людей і мотивації влади, яка хоче чи не хоче підтримати національну тотожність". Головне для мови – громадське зацікавлення в ній і як наслідок цього присутність її в громадському житті.
Яка мотивація в нас і нашої влади, хто знає?
ЦитуватиГоворить Девід Кристал:
"Головна причина, на мою думку, в тому, що багатство мов подібне до людського різноманіття. Людство тому й стало таким розвиненим, що вміло пристосовуватись до різних обставин. А мова – це інтелектуальний еквівалент біологічних здібностей. Наш розум повинен працювати, і працює він завжди по-різному; кожна інша мова має своє бачення світу, і ми можемо кожен раз по-новому його сприймати носієм іншої мови. Кожного разу, коли втрачається якась мова, ми втрачаємо унікальний погляд на світ"
Якщо мова - інтелектуальний еквівалент біологічних здібностей, то гріх нам, люди, з такою мовою, заривати в землю свої таланти і здібності!
ЦитуватиДля врятування мови, на думку британського лінґвіста, потрібно запровадити її до освітньої системи, піднести престиж її носії, заохочувати використовувати мову в літературі.
Що для цього робимо?

http://novamova.org/2008/12/%D0%B2%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%8E%D1%87%D1%96-%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%87%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B5-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%96/
В жизни бывает главное и не главное, а мы часто тратим силы на пустяки(с)

nik?-nik!

Luiram *respekt*

я буду вчити свою дитину української мови, навіть попри те, що планів повернення до Вкраїни немає.
та й сам я, свого часу, вивчив українську незважаючи на те, що зростав в російськомовній сім'ї. просто подумав собі, що жити в державі Україна і не знати української, то якось неправильно...
отак от, патетично. ;)

Luiram

А що тут патетичного? Я вже багатьох людей знаю, які вивчили українську в дорослому віці не з тієї причини, що вона потрібна в роботі чи ще десь, а просто задля себе, за власним бажанням, і розмовляють нею часом краще, аніж ті, хто українськомовний з дитинства.
Нік, а білоруської?

nik?-nik!

я смайлика домалював.
просто дехто знов напише, що це пуста балаканина. патетична до того ж. ;)
тепер по темі - саме люди, які за власним бажанням вивчили і користуються українською мовою, це і є відповідь на Ваше Що для цього робимо?
тому що владу ми не заставимо перейматись проблемами мови, а просто будемо
її носіями і пропагандистами.
з білоруською складніше.
білоруської дитину буде вчити жінка. вона і мене трохи консультує, але не впевнений,
що зможу опанувати синьооку мову, тому, що практики в мене реально не буде. :(
тут білоруською майже не говорять, всюди чути жахливий суржик, причому усі, хто ним спілкується, впевнені, що спілкуються російською!

Luiram

Шкода...Люблю згадувати, як у мінському метро казали з динаміка (голосно, дзвінко, розбірливо, не те, що в нас): "Асцярожна! Дверы закрываются! Наступная станция - Площа Перамоги."  :) Ми ще просили в музеях екскурсоводів проводити екскурсії білоруською - було дуже гарно і все зрозуміло, якщо не надто швидко

nik?-nik!

та нє, в метро і зараз так кажуть, і новини та кілька передач на основних каналах білоруською, але серед людського загалу мова помирає. :(

105

Українську, як на мене, витясняє навіть не російська - вона вже не вплине на нас більше, ніж впливала досі. Більша загроза з боку англійської! Занадто багато слів, реплік входять у буденний вжиток, і ми цього не помічаємо, хоча вона ж менш схожа на нашу, ніж російська.

Ми давно чудовиськ звемо монстрами, вихідні - вікендом, перерву на каву - кофі-брейком, а маса термінів комп"ютерних, професійних - просто жах :o

фанат

Цитата: Luiram від 20 Лютого 2011, 13:58:19
Цитувати"До кінця століття кількість мов на Землі скоротиться у 10 разів, із нинішніх близько 6 тисяч до 600."

Дуже оптимістичний прогноз - аж до кінця століття і всього в 10 разів. :-\
Думаю, це станеться швидше і в більших маштабах.

georg

"Якшо  ти, падло,не любиш неньку - ти і є падло! І ім'я тобі - падло!"(c)

Малек

Цитата: nik?-nik! від 20 Лютого 2011, 15:10:36
з білоруською складніше.
білоруської дитину буде вчити жінка. вона і мене трохи консультує, але не впевнений,
що зможу опанувати синьооку мову, тому, що практики в мене реально не буде. :(
тут білоруською майже не говорять, всюди чути жахливий суржик, причому усі, хто ним спілкується, впевнені, що спілкуються російською!

Глазам не верю! Как же ВЫ, Ник!-Ник!, не уверенны  в том, что будете знать язык страны пребывания? Ну вы блин даете))))) Как-будто у русскоязычных на Украине полно практики в украинском и все кругом говорят на чистейшей мове... не боитесь услышать: "чемодан-вокзал-Украина"?))))
« Любовь долго терпит , милосердствует , любовь не завидует...» (1 Кор 13,4-7)

GROMOZEKA

Малек Ваш пост недоречний....Нік не сказав, що не  буде вчити Білоруську мову!Він пояснив, що в тому регіоні білоруська ламана,і є певні проблеми з вивченням!
АрускАязичним практики море на Україні...не парьтесь за них, ті шо не вчать гнилі просто!
Дзвін шабель, пісні, походи, воля соколина, тихі зорі, ясні води — моя Україна.

Малек

Значит, если Ник!-Ник! так и не "зашпрехает" на белорусском спустя некоторое время из чувства глубокого уважения к стране, в которой он живет, он тоже будет гнилой?

З.Ы. Громозека, я конечно, все понимаю, мужская дружба... то-се... но вы на форуме уже выглядите как весьма странная пара! Как высоковозрастный недоросль с сумасшедшей мамашей... простите за сравнение))) Просто пришло в голову...

GROMOZEKA

Так! Якшо не зашпрехає....буде гнилий!
Ми просто сидимо в одних і тих самих темах!І маємо одні і тіж переконання!
А порівняння так собі...Нічого кращого просто не прийшло в Вашу голову!

nik?-nik!

Цитата: Малек від 21 Лютого 2011, 11:30:24
З.Ы. Громозека, я конечно, все понимаю, мужская дружба... то-се... но вы на форуме уже выглядите как весьма странная пара! Как высоковозрастный недоросль с сумасшедшей мамашей... простите за сравнение))) Просто пришло в голову...
Малек, это классический, академический *umnik* троллизм  *вау, запалюеш*
пусть Вам лучше приходит в голову как дела выигрывать.
или жениха искать.
а магическую формулу для Вас уже изобрел Debris: "Малек, до свидания!" *вау, запалюеш*
я только Вам так говорить не буду - приходите, постите, как сказал тут кто-то: "без Малька скучно". и правильно сказал, клоуны всегда нужны нам, они делают нашу жизнь веселее" *bugaga*

105

Нік-ніку, що за переходи на особистості?

Малек

Цитата: nik?-nik! від 21 Лютого 2011, 12:05:09
Малек, это классический, академический *umnik* троллизм  *вау, запалюеш*
пусть Вам лучше приходит в голову как дела выигрывать.
или жениха искать.
а магическую формулу для Вас уже изобрел Debris: "Малек, до свидания!" *вау, запалюеш*
я только Вам так говорить не буду - приходите, постите, как сказал тут кто-то: "без Малька скучно". и правильно сказал, клоуны всегда нужны нам, они делают нашу жизнь веселее" *bugaga*

Ник!-Ник!, после Ваших выпадов в сторону texc, я ничему не удивляюсь... но вы по существу можете что-нибудь ответить? Ведь мы с вами не раз обсуждали здесь языковой вопрос на Украине, ваши высказывания, с моей точки зрения, были весьма радикальными... Вот я и задаю Вам тот же вопрос - Вы же теперь ну просто в зеркальной ситуации... вот ведь ирония жизни...

texc

Ник, выбирайте выражения. Я понимаю, чужая страна, акклиматизация, нервы, но всё-таки следите немного за речью.

@

когда правду-матку РЕЖУТ все начнут самозащищаться...и хамить)))
Думать надо головой, любить - сердцем, чуять - *опой... И самое главное — ничего не перепутать!

Йосип Барода

Хоч я й знайомий з nik?-nik!-ом і не знаю дівчат, але всупереч чоловічий солідарності мушу констатувати, що перехід на особистості - то є "злив".

nik?-nik!

2 Похабыч: кто с мечом к нам придет, тот в орало и получит... я не переходил на личности - читай посты внимательней! *unsure*
прилетел троллик и не по теме начал, а меня "пристегивать за базар"
к чему? зачем?? *unsure*
2 Малек: белорусский уже потрохи учу, но вряд ли смогу выйти на разговорный уровень - собеседников просто не найду... :(
здесь он никому не интересен, кроме небольшой прослойки интеллигенции.

nik?-nik!

Цитата: Bulbaszkaero від 21 Лютого 2011, 12:37:19
Нік-ніку, що за переходи на особистості?
читайте пости уважніше, шановна!
Значит, если Ник!-Ник! так и не "зашпрехает" на белорусском спустя некоторое время из чувства глубокого уважения к стране, в которой он живет, он тоже будет гнилой?

nik?-nik!

ну, что Зубы, Бульбашка, читаем посты или как?  *unsure*

nik?-nik!

высоковозрастный недоросль с сумасшедшей мамашей...
я и GROMOZEKA!!! *вау, запалюеш* *вау, запалюеш* *вау, запалюеш*
нет, Малек, Вам "+" за юмор! *applouse*
хоть ник теперь меняй! *вау, запалюеш*

Йосип Барода

Ящетаю, в любой дискуссии перешел на личность - значит слил. Посылы наподобие "жениха искать", "недо@б с утра" или что-то там наподобие - это именно он, переход, имхо. На тонкий юмор не похоже точно.
У Малька тоже не совсем корректно, конечно.

Kapnyxa

Опять в курилку? У нас вообще будут темы нормальные, без взаимовтыков? Я понимаю, конец зимы, авитаминоз...  *mad*
     Ребята, вы оба неправы, на "высоковозрастный недоросль с сумасшедшей мамашей" наверное и я обиделся бы, но Малек хоть сразу извинилась.
Ник в данном случае неправее, однозначно. Троллинга не увидел, а вот переходы на личности в наличии. Причём в грубой форме (со стороны Ника).  :(
.

GROMOZEKA

Тема називається ГОВОРИМО УКРАЇНСЬКОЮ?
По моєму Нік і я писали по темі....поки деякі які не мають відношення до мови не почали
ізригати те, шо випадково в голову попадає....
І скілько забіжених.....??? страхи.....І всі щирі Українці *вау, запалюеш*
Щебечуть на МОВІ!!!!

GROMOZEKA

Цитата: Kapnyxa від 21 Лютого 2011, 13:21:27
но Малек хоть сразу извинилась.
Таж так...можна сказати ДИБІЛ, чи інше гарне слово....і тут же вибачитись *dyatel*

nik?-nik!

шановні, читайте тему спочатку.
до появи тут Мальок була нормальна, толкова тема і толерантне спілкування.
дивіться уважніше, хто зас..ав гарну тему.
не бачите з першого разу, то читайте по десять разів. ІМХО.

Йосип Барода

Да хоть по стопицот раз прочесть - скатываться в быдлячество не стоит.
Независимо от того кто и почему зас*ал или не зас*ал - для этого модераторы есть
Ник, если я посоветую пойти подрочить чтоб пар выпустить - это вот как раз и будет тот быдлоуровень, которого хотя бы вне курилки стоит избегать.

ЗЫ. Меня можно обзывать любыми словами, хоть частями тела разных животных ;D - на слова я не обижаюсь. Обижаюсь на интонации и контекст.

X.A.M.

Ник, просто от тебя, культурного человека, такого не ожидали! ))))
Ты же не Малек! ))))))))

Украинский своих детей учить не буду! А то если Я их выучу.... ))))))))))
Жена учит, но с таким папой скоро бить будет (и папу тоже).
-Мама, яка гарна КРАСНАЯ троянда!!!! ))))))))
Сейчас, учу играть в шахматы!